BCC3532

BCC3532-1 BCC3532-2 BCC3532-3

Team Leader:Graham Baldwin

Team Members:Alessandra Covini

Country:Netherlands

ID:BCC3532

The project is composed by a series of carved out rammed earth walls that emerge from the ground. The rich materiality of the walls reflect the landscape, fusing the monolithic forms with the environment.  Each wall is abstract in form and defined only internally by a series of carved out niches, enclaves, passages and services that serve as the infrastructure for the cultural centre.

The walls take this form and earthly appearance as not to compete with the program of the cultural centre. Staged between the walls are spaces for performance and exhibition, working and research.

The architecture in between is open, maintaining views over the Bamiyan valley, and framing discourse between programmatic adjacencies.

This architecture lends itself to the living walls and the cliffs where the buddhas once sat. It does not try to compete with nature and with itself, but exists only for the people as a way to stage their cultures.